Waarom blijft een presentatie je bij?

In mijn vak als presales geef ik niet alleen presentaties, maar heb ik er ook al vele gevolgd. Vorige week hadden we een klantendag en ook toen stonden er meerdere sprekers op het podium. Naar aanleiding hiervan vroeg ik mij af

‘Waarom blijven sommige presentaties bij mij hangen en anderen niet?’
‘Waarom wordt een presentatie juist goed ontvangen door het publiek?’

Als ik terugkijk naar de presentaties die ik de afgelopen jaren heb gevolgd, kom ik op een aantal punten waardoor juist die presentatie voor mij werkte.

Ervaring…
De sprekers die mij het meest zijn bijgebleven, probeerden echt contact te maken met het publiek. Dit bedoel ik niet letterlijk, maar vaak was er wel iets waar ik mijzelf in kon herkennen.

Ik vind het superleuk om de ervaringen van deze mensen te horen. En dan niet alleen de succesverhalen, maar juist de verhalen waar men tegen hobbels aanliep of die volledig mislukten. De reden waarom ik dit zo interessant vind, is dat deze voorbeelden vaak heel sprekend zijn en daarmee echt tot de verbeelding spreken.

Daarbij moet je je als spreker ook echt kwetsbaar opstellen om dit met het publiek te kunnen delen en daar heb ik erg veel bewondering voor.

Inspiratie…
Het gaat natuurlijk niet alleen om ervaring. Ik word met name enthousiast als mensen mij aan het denken weten te zetten.  Dat ze me echt wat brengen en dat ik weer tot nieuwe inzichten kom die ik in  mijn dagelijks leven kan gebruiken.

Dit betekent niet dat het onderwerp altijd heel creatief of innovatief hoeft te zijn, zelfs niet alles dat ik hoor hoeft nieuw te zijn. Het belangrijkste hierin vind ik dat men niet in algemeenheden moet blijven hangen maar dat er concrete voorbeelden worden gegeven. Hoe kun je het onderwerp vervolgens voor jezelf toepassen? Wat heb ik er aan in mijn dagelijkse praktijk? Tips doen het bij mij dan ook altijd goed.

Enthousiasme…
Zelf houd ik van enthousiaste sprekers, ze moeten me energie geven. Ik besef dat dit een hele persoonlijke voorkeur betreft, maar juist sprekers vol energie blijven mij goed bij. Dat betekent niet alleen in de manier waarop men spreekt, maar er moet een soort van passie uitstralen. Het meest spreekt mij het volgende aan:

Het gebruik van mooie woorden in een vertellende stijl
Ik houd van verhalen. Als je een boek leest of een film kijkt, gaat het ook niet alleen om de feiten. Je wordt als het ware meegezogen naar het moment in het boek /  de film waarbij ook het gevoel en de sfeer worden geschetst.
Dit geldt voor mij ook als ik een presentatie volg. Ik wil mij in gedachten een voorstelling kunnen maken van hetgeen wordt verteld. Dat betekent dat ik het voor mij zie en dat het mij langer bij blijft.

Wanneer voorbeelden met humor worden gebracht
Het komt vaak voor dat ik meerdere presentaties op een dag volg en als je niet oplet, kan dit best vermoeiend en / of saai worden.
Het is dan een verademing als in een presentatie ook humor aanwezig is waardoor je kunt ontspannen. Dit moet natuurlijk wel een toevoeging zijn op het verhaal.

De toon van spreken
Op het moment dat een spreker constant in dezelfde toon spreekt, dwaal ik vanzelf af. Het is dan ook prettig als er een verschil is in toonhoogte is, maar ook in tempo. Zelf ben ik een spreker die vaak snel en luid spreekt als ik enthousiast ben, maar ik bewonder juist de sprekers die de tijd nemen om een verhaal te vertellen, die rust inbouwen in het verhaal en zo de spanning opbouwen, maar ook de nadruk leggen op de belangrijke onderdelen van de presentatie.

Wat kan ik hier nou uithalen?
Ik besef dat ik mijzelf moet laten zien als ik een presentatie geef. Ik vind het niet altijd makkelijk om mijzelf kwetsbaar op te stellen, maar als ik dat WEL doe, is mijn publiek ook eerder geneigd om dit bij mij te doen.

Daarnaast betekent dit dat ik goed moet nadenken over de WAARDE van mijn presentatie. Natuurlijk weet ik dit al (zie ook mijn blog 4 tips voor een succesvolle presentatie), maar dit moet ik blijven toepassen en steeds concreter maken.

EN ik moet goed nadenken hoe ik mijn verhaal breng. Welke woorden gebruik ik en welk scenario wil ik schetsen?
Voor mij geldt ook dat mijn spreektempo en geluid op de juiste manier in een presentatie moet worden toegepast en dat is voor mij lastig. Juist als ik meer rust uitstraal, kom ik sterker en krachtiger over en dat blijft een aandachtspunt, aangezien ik een ‘hyperstand’ heb als ik gespannen ben.
Echter ben ik mij hiervan bewust en dat is in ieder geval het halve werk.