Bij Exact zijn we al een aantal jaren bezig met een groot development project. De afgelopen jaren mocht ik dit project in video’s en op demodagen toelichten in een presentatie. Er was voortgang in het project, maar de inhoud van het verhaal bleef wel min of meer hetzelfde. Voor mij was dat best wel een worsteling, want hoe zorg je ervoor dat de boodschap wel aantrekkelijk blijft? En dat je ook niet het gevoel hebt dat je op de autopilot komt te staan?
Op een avond was ik samen met mijn dochter het jeugdjournaal aan het kijken en ineens wist ik het! Waarom mijn boodschap niet verpakken in een soort van jeugdjournaal? Ik wist dat we intern ook korte video’s aan het maken waren en waarom zou ik die niet gewoon gaan gebruiken?
En zo ben ik begonnen om mijn presentatie op die manier op te zetten. In dit blog vertel ik je hoe ik dit heb opgepakt en hoe ik dit heb ervaren.
Voor de mensen die het jeugdjournaal niet kennen.
Over het algemeen beginnen ze met: ‘Goedenavond, leuk dat dat je kijkt. Ik heb vandaag nieuws over … en daarnaast …’ Hoe dat verder gaat, dat zie je zo.”
Vervolgens krijg je een introductie en komen er verschillende nieuwsitems voorbij. Ook hebben ze nog een aparte rubriek. Vervolgens wordt aan het eind samengevat wat er voorbij is gekomen en wordt er afgesloten.
Het eerste wat ik daarom heb gedaan is besluiten waar ik aan het begin aandacht aan wil besteden, daarmee wilde ik de aandacht triggeren.
Vervolgens heb ik gekeken welke video’s er eigenlijk beschikbaar zouden komen. Ik zeg beschikbaar komen, want ik had wel een handicap. De video’s waren namelijk nog niet klaar. Ik had wel de scripts, maar ik wist niet precies wat er in de video’s zou komen. Dat betekent dat ik de script van tevoren goed heb doorgelezen en op basis daarvan korte introducties en samenvattingen heb gemaakt. Op het moment dat je het jeugdjournaal presenteert, moet je het nieuws natuurlijk wel introduceren en kort afsluiten.
Naast de inhoud van de video’s heb ik gekeken wat er nog ontbrak. Dit moest ik zelf aan inhoud toevoegen. Daarbij wilde ik ook wel echt mooie afbeeldingen in beeld op het moment dat een onderwerp passeerde. Hierbij moet je dan rekening houden met het feit dat deze niet te gedetailleerd kan zijn, omdat het anders niet overkomt.
Zo ben ik uiteindelijk tot een volledige presentatie gekomen. En toen kwam de dag van de opname… Ik was eigenlijk best wel nerveus, want ik had nog steeds de inhoud van de video’s niet gezien. Het zou best kunnen dat met name mijn korte samenvattingen niet helemaal overeen zouden komen.
Ook is het heel gek dat ik niet zelf meer de volledige inhoud ging presenteren. Dat ben ik natuurlijk helemaal niet gewend en ik vroeg me af of ik nu nog wel als de inhoudelijke expert zou worden gezien.
Ik heb ook gemerkt dat lopen en praten niet heel eenvoudig is. Of met name eigenlijk, wanneer je weer terug moet naar een plek. Je kunt niet naar beneden of achterom kijken.
Daarbij had ik kaartjes, maar met het klikken en het overal op letten had ik die net zo goed achterwege kunnen laten.
Alhoewel het voor mijn gevoel niet helemaal vlekkeloos ging, vond ik het wel heel erg leuk om te doen. Een paar week later zag ik het resultaat ‘live’ op de demodag zelf en ik moet zeggen dat ik eigenlijk wel verrast was over hoe leuk ik het toch vond. Normaal vind ik het verschrikkelijk om naar mijzelf te kijken, maar met de afwisseling van de video’s vond ik het nu eigenlijk wel ok (er valt natuurlijk altijd het een en ander te verbeteren 😉 )
Ook ging het redelijk goed met de video’s. Er was wel iets van herhaling, maar het was denk ik niet storend.
De volgende keer zou ik wel van tevoren de video’s willen hebben, want dat brengt rust. Ook zou ik wellicht in plaats van afbeeldingen animaties te gebruiken in het scherm achter mij. Dat maakt het toch wat spannender. Maar ik vond het zeker voor herhaling vatbaar!