Altijd sterk zijn: even slikken en weer doorgaan …

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik een coachingstraject ben gestart vorig jaar. Bij één van mijn sessies werd aan mij gevraagd om eens terug te kijken in mijn leven en een soort van ‘stippellijn’ te maken met gebeurtenissen en de cirkels te kleuren. Groen op het moment dat ik me daar helemaal goed voelde,  oranje bij twijfel en rood op het moment dat ik me daar heel slecht voelde.

Ik ben daarmee aan de gang gegaan en dat resulteerde voor mij in onderstaande ‘stippellijn’ (ik heb er vierkantjes van gemaakt).



Wat opvalt, is dat ik geen enkel hokje rood gekleurd heb.  Ik denk dat dat door mijn positieve inborst komt. Je leert toch van alles wat er gebeurt in je leven en dat neem je weer mee.
Maar vervolgens gingen we de gebeurtenissen die ik had opgeschreven analyseren. Waarom waren ze groen of oranje? Hoe voelde ik me toen? En kunnen we daar een patroon in herkennen?

Toen we dit doornemen, bleek ik nogal hard voor mezelf. Op momenten dat ik de hokjes oranje had gemaakt, vond ik dat ik had gefaald, het niet goed genoeg had gedaan of mijzelf juist was kwijt geraakt. Bij de groene hokjes voelde ik mij sterk, krachtig & onafhankelijk.

Duidelijk werd dat ik heel erg het gevoel heb dat ik altijd de ‘sterke Jenny’ moet zijn. Altijd doorgaan, niet zeuren, vooruit. En op zich heeft me dat ontzettend ver gebracht, het is ook een kracht. Alleen af en toe kost het ook ontzettend veel energie.

De tegenstelling van de ‘sterke Jenny’ is de open, kwetsbare en misschien zelfs wel gevoelige Jenny. Dat is een kant die ik heel erg lastig vind.
Ik vind het moeilijk om echt voor mijn gevoel uit te komen, om mensen binnen te laten komen of om hulp te vragen.

Alleen kom ik er nu achter dat ik niet altijd die sterke Jenny kan zijn. Dat het me kan helpen om hulp te vragen. Bovendien vind je daar ook niet de verbinding: met jezelf, met anderen.

Ik kreeg dan ook de opdracht om meer beschouwend naar mijzelf te kijken. Wat voel ik nu? Wat doet dit met mij en vanuit die hoedanigheid te reageren.
Ik kan je vertellen dat dat ontzettend moeilijk is!
Ik probeer het steeds beter toe te passen, maar het blijft best een struggle.

Het blijkt ook dat ik een heel sterk mechanisme heb om vanuit ‘mijn hoofd’ te handelen. Alles analyseren en dan actie. Wat ik echter niet besefte, dat ik, door dit op deze manier te doen, af en toe volledig over mijn eigen grenzen heen ga. Maar ook dat ik me daardoor afsluit, zodat mensen niet echt bij me binnen kunnen komen. En dat zorgt er ook voor dat het moeilijk kan zijn om echte verbinding met mij te voelen.

Die laatste conclusie wist ik eigenlijk al, maar werd maar al te zeer duidelijk toen ik naar een haptotherapeut ging om verdere hulp te zoeken.

In die zin is het ook echt een zoektocht naar mezelf geworden. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat voel ik?
Dat laatste probeer ik steeds meer toe te passen. Het blijft lastig voor mij, omdat ik heel snel de neiging heb weer terug te keren in mijn hoofd, te analyseren en dan naar actie over te gaan. Maar beetje bij beetje probeer ik en leer ik. Ik voel nu inmiddels een beetje dat ik mijn lijf dan op spanning zet, mijn grenzen sneller over ga en dat ik in mijn hoofd ga zitten in plaats van te ervaren wat ik voel en verbinding maak.
Die verbinding vind ik wel heel erg belangrijk. Niet alleen omdat het goed is naar mijzelf te luisteren, maar ook omdat ik geloof dat ik zo mensen ook beter kan coachen en begeleiden.

Dus: bij mij is de ‘sterke Jenny’ degene die in gedrag en patroon de boventoon voert, vooral op momenten dat ik het moeilijk heb. Het is voor mij een kwestie van oefenen en blijven proberen om me open en kwetsbaar op te stellen. Hoe zit dit bij jou?


Ken jij je sterke punten?

De mensen die mij kennen, weten dat ik ontzettend veel van het presales vak houd. Ik vind het geweldig om processen van klanten naar onze software te vertalen. Ik houd ook van het oplossen van complexe cases omdat ik daarbij mijn creativiteit kan inzetten. En daarnaast natuurlijk hoe ik dit in een mooie presentatie en demonstratie kan omzetten waarbij de waarde voor de klant een belangrijk onderdeel is.

Toch vraag / vroeg ik me wel eens af, net als veel andere mensen misschien, of ik wel al mijn talenten benut. En wat zijn die talenten dan? Om antwoord op die vragen te krijgen, ben ik vorig jaar een coaching traject ingegaan. Je vraagt je misschien af: waarom kom je daar nu pas mee in een blog? Maar eigenlijk komen dit jaar allerlei dingen samen en daardoor wil ik met mijn blog een andere weg inslaan. 

Als ik het heb over dingen die samen komen, dan heb ik het over mijn persoonlijke ontwikkeling van de afgelopen jaren. Dit begon bij een talent development training die ik heb gevold, vervolgens ben ik een coaching traject ingegaan en heb ik daarna verschillende trainingen & workshops gevolgd. En bij elk van deze kreeg ik meer inzicht in mezelf alsof het laag voor laag werd opgebouwd. Mijn coaching traject heeft hierbij het meeste impact op mij gehad. Ik wil je hier graag in meenemen.

Mijn coaching traject bestond uit een aantal verschillende afspraken. Hierin kwamen verschillende dingen naar voren. Zo hebben we gesproken over wat ik leuk vind, wat ik niet leuk vind, wat ik wil bereiken, wat ik belangrijk vind, hoe mensen mij zien, patronen etc. te veel om in één blog op te noemen.

In één van de eerste sessies kwam ook de vraag naar voren of ik al eens een sterke-punten-assessment had gedaan? Natuurlijk heb je vaak al wel enig idee van je sterke kanten, maar met behulp van zo’n assessment komen er vaak ook andere dingen naar voren. Op advies van  mijn coach heb ik toen de strengthsfinder test gedaan. Dit is een assessment dat is geïntroduceerd door Gallup, een Amerikaans research consulting bedrijf. Je kunt de test doen op het moment dat je het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Tom Rath koopt.

Ik heb die test gemaakt. Hij bestaat uit heel veel vragen en uiteindelijk krijg je een resultaat waarin je 5 sterkste punten staan. Belangrijk uitgangspunt: niets is goed of fout. Naast je 5 sterkste punten kun je ook kijken naar andere sterke punten of zelfs je zwakste punten, maar dit is al een mooi uitgangspunt.

Mijn 5 sterkste punten in volgorde van belangrijkheid:

1. Actiegerichtheid
2. Positivisme
3. WOO (world of others – innemendheid)
4. Communicatie
5. Individualisering

Deze thema’s samen geven weer verklaringen en inzichten over mijn persoonlijkheid en hoe ik met dingen omga. Op zich zijn dit geen schokkende ontdekkingen. Dat ik iemand ben die heel actiegericht is en dat ik enorm positief in het leven sta, wist ik al.

Andere dingen zag ik eigenlijk niet als een specifiek talent, ik deed dat gewoon. Denk hier aan het thema ‘Individualisering’, wat zoiets betekent als ‘geintrigeerd door ieders individuele kwaliteiten’.

Maar uiteindelijk ga je toch terugkijken naar situaties en wat er dan gebeurt. Hoe komt het bijvoorbeeld dat ik betrokken word bij zoveel verschillende projecten? Hoe komt het dat ik vaak in contact sta met nieuwkomers of buitenstaanders? Waardoor kost het mij weinig moeite om te improviseren in afspraken?

Het leuke is dat je hierdoor veel meer inzicht krijgt in je eigen gedrag, maar ook wat voor gevolgen dat kan hebben. Zo houd ik ervan om ideeen om te zetten in acties. Ik zie ook echt heel veel kansen (positieve kijk) en word snel enthousiast van dingen. Dat is natuurlijk supermooi, maar het nadeel daarvan is ook dat ik vaak een drukke agenda heb, me veel stress op de hals kan halen, wat uiteindelijk invloed heeft op mijn eigen welzijn.

Dat geldt ook voor individualisering. Ik houd van mensen en waardeer het als ze verschillend zijn. Aan de andere kant leg ik mijzelf ook de druk op om bijvoorbeeld altijd een persoonlijk kado voor iemand te zoeken als iemand jarig is. Elk sterk punt heeft dus ook zijn keerzijde als je hier in doorslaat.

Persoonlijk vind ik het mooie hieraan dat je echt gaat nadenken in hoeverre je nu je sterke punten al gebruikt en wat je hier verder mee kan.

Tijdens een ander gesprek kwam ook mijn liefde voor coaching & begeleiding naar voren. Dat ik het leuk vind om ook met anderen bezig te zijn, dat ik van nature zelf al goed ben in het motiveren van anderen en dat ik goed ben om mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Dat zie je ook terug in mijn sterke punten assessment. Het coachen en begeleiden is een pad dat ik verder wil gaan bewandelen. Ik heb daarom het afgelopen jaar ook al trainingen gevolgd op dit gebied en ben al dingen aan het proberen.

In mijn blog zal ik daarom niet meer alleen dingen gaan delen die te maken hebben met het geven van presentaties, maar ook met dingen die ik tegenkom  op dit pad. Dingen die uit mijn coaching traject zijn gekomen, dingen die ik geleerd heb of mijn ervaringen met dingen die ik heb geprobeerd. In ieder geval vind ik het leuk mijn ervaringen met je te delen en ik zou het leuk vinden als je er iets voor jezelf uit zou kunnen halen.

Wordt vervolgd….